top of page
  • Writer's picturenataliablanarova11

Cítiš často strach? Ako si pomôcť rýchlo pomocou prírody?

Updated: Mar 17

Často nám strach bráni urobiť zásadnú zmenu v živote, pretože nás niekde hlboko ochraňuje pred zmenou a pred tým neznámym, čo náš mozog nepozná.

Predstavujeme si, ako sme to už zvládli, ako sme už v cieli a keď dôjde k reálnej situácii, tak to môže byť tak ochromujúce, že buď zamrzneme, alebo začneme proti situácii bojovať alebo utečieme ako malý psík.

Vedela si ale, že emócia strachu je vibračne podobná vzrušeniu z toho, čo môže byť? Že niekedy to môže byť práve strach, ktorý nás jasne vedie, kam ďalej?

Tým samozrejme nehovorím o zdravom strachu, kedy máš strach si ublížiť, alebo sa ohroziť na živote. Hovorím o tom strachu z neznáma, strachu povedať kamarátke, že už tam nemôžeš byť pri nej vždy, keď sa potrebuje vyrozprávať. Strach byť sama sebou, autentická, keď ide o prejav a nastolenie vlastných pravidiel. Často i z mojej praxe u klientov vidím strach urobiť krok vpred, pretože sú tam hlboké obavy z toho, že ostanú opustení, nepochopení, izolovaní a dokonca až vyhostení.


Aký strach v živote riešiš ty? Čoho sa najviac bojíš?


Pri sprevádzaní ľudí sa často stretávam s tým že to, čo má v nich ten najväčší strach, je ta zranená časť v nich, ktorá dostala veľa krát v detstve odmietnutie, bitku, facku. Tá časť, ktorá bola manipulovaná a vedená urobiť niečo, pretože ak by to neurobila, tak by došlo k odseknutiu pozornosti, lásky, podpory, výživy a bezpečia. Tak sa naučila poslúchať ako hodinky a čo sa môže diať, tak ty túto zranenú časť môžeš žiť až doteraz. Žiješ cez svoju zamrznutú časť, ktorá sa zasekla v čase daného možného odmietnutia a ty sa nechceš pohnúť ďalej. Viac som o tom, ako môže súvisieť zranené detstvo so vznikom toxických a manipulatívnych vzťahov hovorila vo videorozhovore klik TU. Dozvieš sa, aké stratégie z detstva môžeš používať v dospelosti, ktoré ti už neslúžia a jasne ničia vzťah.


Môže to byť i príčina toho, že más strach zo zlyhania, pretože sa ťa blízke osoby snažili držať pri sebe a nechceli ťa pustiť z hniezda. Sami mali strach z prázdnoty vlastného života, čo potom.


Ty si teraz dospelá a chceš sa pohnúť ďalej, povedať svojmu partnerovi, čo si myslíš a že už s tebou nemôže narábať tak, ako doteraz. Ale strach ťa tak ochromuje, že čakáš, že sa to zmení samo od seba a že on nejakým zázrakom príde na to, že trpíš.


V tom všetkom, čo sa ti udialo už ani sama nevieš, čo chceš. Vedela si to, že keď nevieš, čo chceš, dostaneš, čo nechceš? V terapeutických sprevádzaniach pomáham klientom si ujasniť i to, čo vo vzťahu a od života potrebujú, Pomáham im ujasniť to, kým naozaj sú.


Keď nevieš, čo chceš, dostaneš to, čo nechceš.

Ako si pomôcť prírodne, keď na teba príde obrovský strach?


Milujem prírodu a jej sila mi už pomohla veľa krát a chcem aj tebe dať praktické rady, ako na to.


Dôležité je si uvedomiť, že cítiš strach. Uvedomenie je základ a na tomto základe môžeš stavať. Keď príde uvedomenie, predstav si, že si pri brehu rieky a pozoruješ, ako voda pokojne tečie a brehy ju držia, aby tiekla správnym smerom. Vidíš brehy, aké sú pevné, zemité, silné a držia tečúcu vodu v koryte. Ako pôsobí táto predstava? Ak to ide ťažko, pomôž si fotkou. Milujem fotenie, tak som ti tu pridala i vlastné fotky. Pozri sa, ako voda tečie, je pokojná a brehy ju držia. Odporúčam vždy pri pocite strachu si predstaviť tento obraz tečúcej vody, ktorú držia brehy.





Obraz vody, brehov, obraz rieky je prvá prírodná pomoc.


Ale existujú ešte prírodné terapeutické esencie, ktoré si môžeš zobrať z kapsy a privoňať si kedykoľvek cítiš, že to na teba prišlo.. Vôňa pôsobí na čuchový nerv, ktorý má najrýchlejší kontakt s emočným centrom v mozgu a túto taktiku môžeš hravo využiť vo svoj prospech.


Čo teda môžeš použiť? Dám ti tu odkazy na praxou overené terapeutické esencie, ktoré so mnou veľmi rezonujú a už pár rokov si bez nich nemôžem predstaviť život.


WINNER - zmes esencii, ktoré podporujú pocit víťazstva, že si už prekážku prekonala, povzbudí v tebe sebadôveru, vieru, že to zvládneš.


YES - povedz životu áno, povedz si, že to zvládneš a choď do toho.


Levanduľa pravá - táto esencia pomáha ujasniť si myšlienky a vyjadriť sa. Pomáha spracovať prežité zranenia, dodáva vytrvalosť a pomáha realizovať zmenu. Je vhodná pri obavách a úzkosti. Práve teraz je až 50% akcia na rôzne druhy levanduli, odporúčam zmes DEUX.


Rebríček modrý - pomáha pracovať s potlačeným hnevom, poskytuje ochranu pri zraniteľnosti a slabosti. Podporuje k ceste sebavyjadrenia a komunikácii.

Borovica - nesie energiu múdrej šamanky a nadhľadu, ktorý často potrebujeme na to, aby sme si ujasnili, čo vlastne chceme a kam chceme ísť. Pomáha i s kašľom a problémami s dýchacím systémom.


Pomaranč - upokojuje pri beznádeji, znižuje napätie, pomáha pri riešení problémov. Podporí energiou šťastia a lásky, pomôže s napätím v bruchu a strachom zo zlyhania. Uvoľňuje pri úzkosti a urýchľuje myšlienky.


Takto by som mohla pokračovať donekonečna ale ak by si chcela vedieť viac o účinkoch prírodných esencii, pozri na moje video o domácej lekárničke a ak ťa zavolá ešte ďalší olej a máš v košíku už toho dosť a potešila by ťa zľava, použi kód na 15% zľavu tu: AM9AM6QHC


Čo povieš, bol pre teba tento článok prínosný? Ak áno, napíš mi do komentára, čo Ti dal a zdieľaj ho ďalej, pretože môže pomôcť veľa ľudom a ak by si cítila, že by si potrebovala vyriešiť problém vo vzťahu k sebe či k partnerovi alebo sa Ti dlhodobo v niečom nedarí, neváhaj si so mnou rezervovať zoznamovací strategický hovor, kde sa spolu zoznámime a ja navrhnem, čo ďalej. Pretože mám kapacitu riešiť nie len zranenia z detstva ale Ti i dať základnú vzťahovú gramotnosť, aby si mohla tvoriť krásne vzťahy nie len s okolím, ale i so sebou.


Ak Ti dáva článok zmysel, pokojne ho zdieľaj, urobíš radosť sebe, ostatným aj mne :)


Z lásky k vnútornému svetu MUDr. Natália Blanárová



64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page